<h1>Tips voor het snoeien van Clematis</h1>
Het snoeien van uw Clematis:
U kunt uw Clematis eenvoudig snoeien wanneer u de bloeiperiode in uw achterhoofd houdt. Het snoeien is van belang omdat uw Clematis hierdoor beter bloeit en hiermee kan worden voorkomen dat de Clematis enkel bovenin gaat bloeien met kale stukken onderaan de plant. Een jaar na het planten van alle Clematissoorten kunnen deze volledig worden teruggesnoeid tot 40cm boven de grond. Door de plant zo terug te snoeien zal deze meer vertakken en wordt voorkomen dat er kale stukken (onderaan) ontstaan.
Voor het snoeien worden de Clematissen in 3 categorieën ingedeeld, elke met een andere snoeimethode (de bloeiperiode is hierbij bepalend):

Groep1:
In deze categorie vallen alle kleinbloemige Clematis soorten die voor de langste dag (tussen april en eind mei) bloeien. Deze Clematis soorten vormen de bloemen op de stengels die een jaar oud zijn. Bekende vroegbloeiende soorten die in deze categorie vallen zijn Clematis Montana, Clematis Macropetala, Clematis Armandii (deze is wintergroen en zeer vroegbloeiend), Clematis Early Sensation (zeer vroegbloeiend en groenblijvend), en Clematis Apina. U kunt deze soorten na de bloei (in juni/juli) beperkt terugsnoeien. U kunt de dode en oude takken terugsnoeien tot net boven de laatste knop. Het is verstandig om op tijd te snoeien daar dit tevens de aanmaak van nieuwe vertakkingen (waarop het jaar daarop de bloemen verschijnen) zal stimuleren. Het is af te raden om reeds voor de bloei te snoeien omdat takken soms wel dood lijken, maar dit in veel gevallen niet zijn (en de planten door de snoei dus datzelfde jaar minder zullen bloeien).

Groep 2:
In deze categorie vallen alle grootbloemige Clematis soorten die rond mei-juli bloeien en ook op de scheuten van het vorig jaar bloeien. In deze categorie vallen de volgende Clematissen: Clematis Nelly Moser, Clematis The President en Clematis Mrs. Cholmondeley. U kunt bij het snoeien beslissen wanneer de bloei van de plant het meest uitbundig moet zijn. U kunt de takken die gebloeid hebben snoeien na de bloei (in juli) of reeds in het voorjaar voordat de Clematis gaat bloeien (licht snoeien). Door te kiezen voor een vroege snoei (voor de bloei uit) zal de Clematis later gaan bloeien, maar zal wel veel meer bloemen geven.

Groep 3:
In groep 3 vallen alle laatbloeiende grootbloemige Clematissen die vooral tussen eind juni en begin september hun hoofdbloei hebben. Deze soorten vormen hun bloemen op de takken die datzelfde jaar gevormd zijn na het snoeien in het voorjaar. U dient rond maart/april (dus voordat de planten gaan bloeien) alle takken van het vorige jaar terug te knippen tot zo’n 30-40 cm boven de grond (net boven een flinke knop). Zodra de planten gaan groeien dienen de nieuwe scheuten aangebonden te worden aan een raster of hekwerk. In deze groep vallen onder andere de volgende Clematis soorten: Clematis Etoile Violette, Clematis Viticella, Clematis Hagley Hybrid, Clematis Madame Le Coultre, Clematis Ville de Lyon en Clematis Jackmanii.

Clematis Macropetala

Clematis Macropetala