U kunt uw tuin eenvoudig extra kleur en hoogte geven door een Clematis te planten; deze zijn verkrijgbaar in vele kleuren en verschillende bloeiperioden. Een Clematis heeft een lange bloeiperiode en kan goed gecombineerd worden met klimop (Hedera Hibernica) of klimrozen, waardoor u saaie muren en schuttingen om kunt toveren in bloeiende muren! U kunt Clematis planten als klimplant langs muren en schuttingen en in bomen laten groeien, maar hij kan ook als kruipplant of hangplant dienen.

Wanneer kunt u het beste uw Clematis planten
Alle Clematissen die wij verkopen zijn in pot gekweekt en kunnen behalve als het hard vriest altijd gepland worden. Uiteraard moet u er in de zomermaanden rekening mee houden dat u voldoende water geeft (een Clematis is een vochtminnende plant) zodat de planten niet uitdrogen en doodgaan. U kunt de klimplanten ook prima in het najaar planten omdat de grond dan nog warm is. De planten kunnen dan nog voor de winter echt begint nieuwe wortels aanmaken; in het voorjaar zijn ze dan extra sterk om flink te kunnen groeien en bloeien.

Clematis planten in de volle grond of in een pot:
U kunt de Clematis in een pot planten, maar ook in de volle grond. Door deze mogelijkheden kan deze klimplant prima op een balkon staan, maar is deze ook zeer geschikt voor tuin, serre en als onderdeel van een haag.

Clematis planten in de volle grond:
 • De Clematis moet voldoende water (kunnen) krijgen, anders droogt deze uit. Het beschermen van de wortels tegen al te felle zon is prima, maar het gebruik van een dakpan is niet goed. Het regenwater kan dan de wortels niet goed meer bereiken. U kunt beter lage begroeiing planten rondom de Clematis om de wortels te beschermen. U moet het plantgat 40 bij 40cm uitgraven (en niet te dicht tegen een muur of boom zodat de Clematis voldoende vocht kan krijgen).
 • De grond uit het plantgat kan worden vermengd met extra potgrond, meststoffen voor klimplanten of humus. Hierdoor ontstaat er een extra rijke en luchtige grond.
 • Voordat u de Clematis plant dient de plant voldoende vochtig te zijn om uitdrogen tijdens de eerste dagen na het planten te voorkomen. U kunt de kluit van de Clematis (met pot) enkele minuten in een emmer water houden.
 • De pot vervolgens verwijderen (voorzichtig om de plant niet te breken) en de klimplant op dezelfde diepte planten waarin deze in de pot stond (dus op potdiepte).
 • Vervolgens de Clematis iets schuin in de richting van de muur, boom of steun richten en daarna met de hand voorzichtig aandrukken.
 • Belangrijk is het om de eerste tijd na het planten voldoende water te geven. Dit zal bij warm weer dagelijks zijn, bij minder warm weer om de dag, zodat de Clematis niet uit kan drogen.

Clematis planten in een pot:
 • Het is belangrijk dat de pot vorstbestendig is en een diameter heeft van zo’n 50cm. Daarnaast moet de pot ongeveer 50cm diep zijn en moet u zorgen voor een gat onderin de pot waardoor overtollig water afgevoerd kan worden.
 • Om te voorkomen dat de Clematis bij overtollig water gaat verrotten kunt u onder in de pot wat oude potscherven doen waar het water in kan staan zonder dat de plant daar last van krijgt.
 • De pot vervolgens verwijderen (voorzichtig om de plant niet te breken) en de klimplant op dezelfde diepte planten waarin deze in de pot stond (dus op potdiepte) en verder met potgrond aanvullen.
 • U kunt een laagje boomschors of laagblijvende planten rond de Clematis planten om te voorkomen dat de plant in de pot snel kan uitdrogen.
 • Bij strenge vorst kunt u de pot het beste dicht tegen het huis zetten. De ergste vorst kunt u er afhouden door noppenfolie om de pot te wikkelen of stro te gebruiken.
Clematissen zijn Klimplanten
Een Clematis is een klimplant maar dan zonder zogenaamde zuignapjes die een Hedera/klimop wel heeft. U dient de Clematis dan ook naar boven te begeleiden. Dit kunt u doen door een klimrek te gebruiken of betongaas of de Clematis eenvoudigweg in een boom of struik te laten groeien waar ze zelf voldoende houvast vinden. Als de plant in een pot staat kunt u boomtakken of een bamboo stok in de pot steken waar de plant in kan groeien. Vooral net na het planten kan het noodzakelijk zijn om de Clematis te helpen houvast te krijgen door de takjes aan de stok of het hekwerk vast te zetten.

Clematis bemesten
Het bemesten van een Clematis is eenvoudig: dit moet altijd voordat de plant gaat bloeien maar niet tijdens het bloeien (als u tijdens de bloei bemest kan dit de bloeiperiode verkorten doordat dit de planten zal aanzetten tot extra groei in plaats van bloei). Zomerbloeiers kunt u halverwege het voorjaar al bijmesten en na de bloei eventueel nogmaals. Dit zal de bloei bevorderen en kan leiden tot een 2e bloeiperiode. Wintergroene/groenblijvende Clematis als Clematis Armandii en Clematis Early Sensation kun u het beste bemesten na de bloeiperiode.

Clematis Armandii

Clematis Armandii